True Blue: Jesper Grønkjær

2513

En af de absolutte yndlinge blandt de danske Chelseafans er Jesper Grønkjær, der spillede i klubben fra 2000-2004. Han er for mange årsag til, at de begyndte at holde med Chelsea, og ham har vi taget en snak med i denne uges True Blue.

Tiden som aktiv:

Nu har du været så privilegeret at prøve at have spillet i alle de store ligaer i Europa, England, Holland, Spanien, Tyskland og Danmark – hvordan skiller Premier League sig ud?
Der ligger en masse kulturelt forbundet med engelsk fodbold. Der var især fokus på hård fight og nærkampe. Det har der historisk altid været, da mange af tilskuerne kom fra arbejdsklassen, så det var noget helt andet.

Da du fik din første kamp fra start i FA Cuppen mod Gillingham, scorede du to mål. Hvordan var det at komme så godt fra start?
Enormt vigtigt. Jeg kunne allerede efter første kamp fra start mærke, at det var noget helt andet. Det var også vigtigt, fordi jeg beviste overfor mig selv, at jeg var god nok til at spille på det niveau, og samtidig viste det også noget overfor medspillerne, så jeg vandt respekt den vej. Jeg kom til en klub, hvor flere af spillerne var verdensmestre, og samtidig var der et mindre generationsskifte på vej, så det var utroligt vigtigt.

Jeg kan næsten med sikkerhed sige, at der ikke var en spiller, der ikke overvejede sin fremtid. Selv Terry og Lampard.

Når der tales om dit mål mod Liverpool i den legendariske 2-1 sejr på Broen, bliver målet ofte omtalt som ’the Billion Pound Goal’, da det bragte Chelsea i Champions League, og Abramovich købte klubben kort efter. Hvordan var det at score det mål?
Så vidt jeg husker, kunne vi nøjes med uafgjort. Jeg scorede godt nok ikke mange mål, så på den måde var det specielt. Derudover havde holdet en 7-8 spillere, der var sikret en plads fra start, hvilket jeg ikke var en del af. Derfor var det vigtigt for mig at starte den kamp og score det mål. Det var også rigtig vigtigt for klubben at komme til at spille Champions League, og Abramovichs tilgang havde jo en kæmpe effekt på klubbens økonomi.

Grønkjær - Billion pound goal

Hvad er dit største øjeblik som Chelseaspiller?
Det relaterer sig godt nok ikke så meget til fodbold, men det er nok den sommer, hvor Abramovich kommer til. Der står vi på vores gamle træningsanlæg og får at vide af Abramovich, at klubben får et nyt træningsanlæg, og der vil blive købt en masse spillere ind. Efterfølgende var der tonsvis af rygter, og der var et kæmpe fokus på klubben den sommer. Abramovich var den første, der investerede på den måde i en klub, og jeg kan næsten med sikkerhed sige, at der ikke var en spiller, der ikke overvejede sin fremtid. Selv Terry og Lampard.

Hvem var du tættest med, dengang du spillede i klubben?
Det var fortrinsvis Eidur Gudjohnson. Vi boede tæt på hinanden og kørte til træning sammen. Ellers også med de engelske spillere, altså Terry og Lampard.

Den største for mig var klart Desailly, der var roen i sig selv. På trods af at han var et kæmpe navn, var han meget ydmyg.

Har du stadig kontakt med nogle af drengene i dag?
Ikke telefonisk, men jeg mødtes med Lampard i november i forbindelse med noget arbejde. Fodboldverdenen er flyvsk, så det er svært at holde kontakten ved lige, når man skifter klub. 

Var der en lederfigur både på og udenfor banen?
Der var faktisk mange i tiden, hvor jeg var der. Det startede med Wise og Desailly, og Terry blev det så senere. Men den største for mig var klart Desailly, der var roen i sig selv. På trods af at han var et kæmpe navn, var han meget ydmyg.

Hvem er den bedste spiller, du har stået overfor?
Det er svært. Ashley Cole var god. Han var en af de første moderne backs, der, på trods af at han lå i en fireback-kæde, gik med frem.

Hvordan var det at spille under Ranieri?
Typisk italiensk træner på mange måder. Han beherskede desværre ikke engelsk fuldstændig. Han var meget forsvarsorienteret og gik meget op i strukturen på holdet, men når den så var der, fik de offensive kræfter så lov at blomstre. Men der var meget fokus på det defensive.

Chelsea i dag: 

Hvad synes du om tilgangen af José Mourinho som manager?
Jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke har de store meninger, andet end jeg ved, han er meget populær blandt spillerne. Første gang han var i klubben gjorde han nogle spillere rigtig vigtige og boostede dem. Han var også god til at anlægge den fysisk betonede spillestil, og det, at han er kommet tilbage, ser jeg som positivt. Man får en mand, der kender ejeren, han er respekteret i medierne og populær i England.

Jeg tror stadigvæk, at John Terry og Frank Lampard er de vigtigste. Det kan måske lyde lidt skørt, fordi vi ikke ved, om Terry kommer til at spille, da han var reduceret til tredje- eller fjerdevalg i sidste sæson. Lampard fordi han scorer så mange mål.

Hvad er din holdning til de mange managerskift, der har været under Abramovich?
Min holdning er meget generel, fordi vi ikke kan vide, hvad der skete med de andre managers. Men nu har de ansat og fyret 8-9 trænere indenfor en 10-årig periode, og det har altså været trænere fra den øverste hylde. Så kan man have nok så gode spillere, men der mangler kontinuitet, og det er vigtigt, at man har den stabilitet.

Hvem er i dine øjne den bedste/vigtigste spiller på holdet i dag?
Jeg tror stadigvæk, at John Terry og Frank Lampard er de vigtigste. Det kan måske lyde lidt skørt, fordi vi ikke ved, om Terry kommer til at spille, da han var reduceret til tredje- eller fjerdevalg i sidste sæson. Lampard fordi han scorer så mange mål. Hvis vi snakker de bedste spillere, må jeg nok sige Hazard. Mata er en spændende type, og det samme kan man sige om Oscar. David Luiz har jeg været lidt kølig overfor, fordi han i perioder har været dårlig, men nu ser det ud til, at han har løftet sit spil en del.

Tror du, Andreas Christensen kommer til at slå igennem i Chelsea?
Der må jeg være svar skyldig. Jeg kender ham ikke andet end af navn, og jeg har aldrig set ham spille. Han er jo en del af den ungdomsgeneration med Højberg i Bayern, Patrick Olsen i Inter og med Viktor Fischer i spidsen, men jeg kender ham ikke godt nok til at kunne vurdere det.