True Blue: Jakob Kjeldberg

3639

Som et nyt tiltag har vi i Chelsea Support Danmark snakket med kendte Chelseafans, tidligere spillere og andre med en relation til klubben. Vi kalder serien True Blue, som udkommer hver søndag. Vi starter med den tidligere forsvarsklippe og nu TV-vært Jakob Kjeldberg.

OBS! Interviewet er lavet før José Mourinho blev Chelseamanager.

Jakob Kjeldberg blev i 1993 hentet fra Silkeborg til Chelsea, efter Glenn Hoddle havde set, hvordan han markerede legendariske Diego Maradona i en landskamp. Kjeldberg fortæller her, hvordan omvæltningen fra lille Silkeborg til store London var, hvordan det var at spille under Glenn Hoddle, giver et bud på en afløser til Rafael Benitez på trænerbænken og meget, meget mere!

Du stoppede i Chelsea i 97’ – Følger du dem stadig? Hvis ja, hvordan?

– Jeg checker altid Chelseas resultat som det første og ser med på TV3 Premier League, når tid og familie tillader det. Jeg er på Stamford Bridge en sjælden gang imellem og bliver altid modtaget med åbne arme, da en del af administrationen fortsat er der, på trods af de mange udskiftninger omkring holdet.

Den aktive tid
Hvordan oplevede du skiftet fra Silkeborg til Chelsea i en alder af 23/24?

– Det var et KÆMPE skifte på alle måder. F.eks. ejede jeg ikke et jakkesæt, som var et MUST til hjemmekampene i London. Jeg var vant til 3-4 tusinde tilskuere til Silkeborg IFs hjemmekampe. Pludselig var der 40.000 (plus/minus) på the Bridge, Old Trafford, Anfield osv. Min status som Årets Spiller I DK og landsholdsspiller betød meget i forhold til at etablere mig og blive anerkendt. Presset og tempoet i kampene var flere gange større og højere end I Danmark.

Jeg var vant til 3-4 tusinde tilskuere til Silkeborg IFs hjemmekampe. Pludselig var der 40.000 på the Bridge.

Var der en lederfigur (som Terry i dag), der tog sig af de unge?
– Dennis Wise var i høj grad lederen på og udenfor banen. Ligeså vanvittig han kunne opføre sig i kamp, ligeså varm og hjælpsom var han udenfor banen. En lille mand med stor personlighed.

Hvordan var stemningen?
– Chelsea I 93-94 var en stor klub uden resultater! Og det kunne mærkes. Stemningen var god, bortset fra min første vinter derovre, hvor vi lå til nedrykning –  forventningerne var ikke enorme, selvom Hoddles opgave var at trække klubben ud af dødvandet, hvilket han på mange måder lykkedes med.

Fik du venner derovre?
– Jeg kom godt ud af det med de fleste, sås en del med Erland Johnsen, som hjalp mig meget i starten, selvom jeg blev købt til at tage hans plads. Heldigvis spillede vi også sammen i flere perioder. Frank Sinclair og Eddie Newton var de to jeg festede bedst sammen med.

Du spillede under to forskellige trænere i Chelsea, hvordan var det?
– I princippet var det kun Hoddle, jeg spillede under. Med Gullit ved roret, fik jeg kun et par træningskampe, bl.a. i Feyenoord, men ellers stod den på operationer/genoptræning og karrierestop.
Hoddle var vanvittigt inspirerende, fordi han som spillende manager teknisk var på højere niveau end alle os andre. Hans fodbold-hjerne er unik, men rollen som spillende manager var svær I kampe, hvor vi kom under pres. Det er noget nemmere at overskue fra sidelinjen, hvad der skal ændres.

Jakob Kjeldberg Chelsea

Hvem er den bedste træner du har spillet under?
– Som æbler og pærer. Jeg var aldrig det største talent, men var heldig med kombinationen og rækkefølgen af trænere. De byggede alle på, så jeg til sidst endte med at være rimelig god. Viggo Jensen gav mig fysik, disciplin og fight, Peter Rudbæk byggede på og Bo Johansson gav mig enorm frihed, hvilket gjorde mig til en af topscorerne i SIF, selvom jeg var bagerste mand. Ricardo gav mig landsholdsdebut og opgaven at mandsopdække Maradona. Hoddle var god til påvise hvilke ting, der skulle arbejdes mere på.

Wembley er Wembley. Atmosfæren var elektrisk og skræmmende – som at stå nøgen på en scene.

Hvor havde du din største stadionoplevelse i forbindelse med Chelsea?
– Udsolgt Wembley i 2-0 FA Cup semifinalen over Luton og finalen, selvom vi fik smæk.

Hvad husker du bedst fra den gang?
– Wembley er Wembley. Atmosfæren var elektrisk og skræmmende – som at stå nøgen på en scene. Banen som en golfgreen og altså ingen undskyldninger for tekniske fejl.

Hvad er din største oplevelse i Chelseatrøjen?
– Wembley igen. Alternativt vil jeg nævne de to sejre over Manchester United i ligaen i 93-94. Peacock som matchwinner – og min karrieres bedste indgreb på Old Trafford, hvor jeg saksesparker bolden væk på vores egen målstreg.

Hvilken holdkammerat har du været mest fascineret af?
– Ruud Gullit. Han har ry for at være arrogant, men jeg oplevede ham altid som lun, åben og sjov. Og så var han KLART den bedste spiller jeg har oplevet på træningsbanen. Vanvittig fysik, umulig at komme ind på livet af.

Hvilken modspiller har du været mest fascineret af?
– Diego Maradona. Opførte sig som var han fra en anden planet. Respekten om ham fra med- og modspillere var enorm. Jeg spillede overfor ham i 120 minutter, og jeg tror sgu ikke han så på mig en eneste gang!

Hvem er den største spiller du har stået over for?
– Igen Maradona

Var Chelsea en drengedrøm?
– Nej, jeg er jo vokset op med DRs tipslørdag, hvor Liverpool og Manchester United som regel var på. Liverpool var snarere min favorit i Ian Rush/Dalglish tiden.

Hvorfor endte du i Chelsea?
– Hoddle så mig pakke Maradona ind, så mig en enkelt gang mod AGF i Århus og gav mig efterfølgende 24 timer til at komme til London og skrive kontrakt. Jeg besluttede mig på et nanosekund.

Kjeldberg

Har du stadig kontakt til nogle holdkammerater fra den gang?
– Nej, men jeg var til bryllup med Frank Sinclair for nylig og mødte en del af dem til Chelseas jubilæumsfest for nogle år siden (i Mourinho tiden). Gav interview til Scott Minto sidste år, da han skrev for Onside magasinet.

Chelsea i nyere tid

Der er sket en del siden du blev en del af klubben og forlod den, her tænkes især på Abramowich. Hvad synes du om den måde Chelsea er gået fra at være midterklub til en klub, hvor man hvert år forventer en top 2-placering?

– Grundlæggende synes jeg, det er fantastisk, og at klubben efterfølgende er blevet et af favorit hadeobjekterne matte jo næsten ske. Mange af os bliver indimellem lidt sentimentale og savner de gode gamle dage, hvor spillerne stod og sludrede med supporterne efter kampen. Men dybest set tror jeg, vi alle foretrækker at vinde titler.

Hvilket Chelsea-hold har imponeret dig mest?
– Mourinho tiden var unik. Spillet var ikke altid i top, men det var resultaterne. Hans arrogance passede rigtig godt til den nyrige London-klub.

Hvad er din største oplevelse som Chelseafan?
– At skaffe billetter til Liga Cup finalen på Wembley i 1998 mod Middlesbrough. Der manglede bare en billet, da vi mødte op på Wembley, så jeg tog hjem igen! Og på vejen I taxaen kunne jeg høre i radioen, at Di Matteo havde scoret et wondergoal efter få sekunder. Fed oplevelse, not!

Har du et par ord omkring Champions League-triumfen?

– Champions League triumfen var selvfølgelig fantastisk, men jeg er ikke mere fan end at jeg erkender, vi langtfra var turneringens bedste fodboldhold. Ancellotti og Mourinho havde stærkere Chelsea-hold.

Lidt spydigt vil jeg foreslå, at man tager en af billet-damerne i Chelsea!

Du har tidligere kommenteret på managers i Chelsea. Benitez stopper til sommer. Hvem synes du bør overtage og hvorfor?

– Lidt spydigt vil jeg foreslå, at man tager en af billet-damerne i Chelsea! Bare man giver hende og spillerne noget tid, skal der nok komme noget godt ud af det. Kontinuitet er nøglen til succes I fremtiden. Real Madrid fyrede jo heller ikke Mourinho selvom La liga-titlen er væk. Og se nu – de vinder måske CL!
Hiddink er selvfølgelig et godt bud, men uanset hvad, er det arbejdsroen der bliver afgørende.