Servicetjek af Sarris første Chelsea-tid

1027

”Min ambition er at gøre Chelsea til det bedste hold i Europa”. 

Sådan udlagde Maurizio Sarri teksten på pressekonferencen forud for opgøret mod mægtige Manchester City tilbage i starten af december. Et opgør, der som bekendt endte med en meriterende 2-0 triumf. Over det, som den kæderygende napolitaner i samme stund udnævnte til at være Europas bedste fodboldhold. 

Den lørdag aften mærkede vi alle færten af, hvordan det føles at stå på toppen. Og det på trods af, at Guardiola og resten af de engelske titelvindere groft sagt magtdemonstrerede indtil Kantés befriende åbningsmål kort før pausen.

De opmuntrende ord må således ophøre for en stund, for dissekerer vi rigets tilstand rundt om City-kampen har den seneste måned pointmæssigt været en stor skuffelse. Og hvad værre er, så ser Sarri nu ud til at have identificeret et stort mentalt problem iblandt sin ellers så rutinerede besætning. 

Helt fra begyndelsen har han talt om at skulle ændre ”mindsettet” i 25 hoveder. Akkurat som modstykkerne nordpå i Liverpool og i den blå del af Manchester på fornemste vis er lykkedes med henover de sidste to-tre sæsoner. Nu er det dem, der duellerer om guldet.  

Der har ikke været lagt fingre imellem i retorikken hidtil. Sarri, der til januar runder 60, har over for alle påberåbt sig tid og tålmodighed til at kunne afmærke sin tydelige fodboldfilosofi i Chelsea Football Club. 

Og det skal manden naturligvis gives. Men ikke desto mindre kan det nu alligevel være sundt med et gedigent servicetjek her godt og vel midtvejs igennem 18/19-kampagnen. 

Lad mig dog først understrege, at jeg ikke agter at male med sort pensel henover den flotte sæsonstart, hvor det først ultimo november lykkedes os at gå tomhændet fra banen. Det var en forrygende start. Men også en åbning, der forblændede og slørede de udfordringer, der nu har tonet sig frem og gjort os væsentligt nemmere at få point i mod.

Skruer vi tiden præcis et år tilbage, så havde en anden italiener, forgængeren Antonio Conte, samlet ét point mere i ligaen efter 18 kampe. Begge managers havde altså juleaften opnået mere end to point i snit pr. kamp. Det er ikke et gennemsnit, man bliver engelske mestre af, men det er isoleret set stadig godkendt. 

Derudover er The Blues igen i år avanceret til semifinalen i den lille pokalturnering og møder til februar Malmø i en vældig imødeset Europa League-kamp ovre på den anden side af sundet. Vores aber dabei skal dog fokuseres ind mod udviklingen i de sidste syv ligakampe, hvor status er tre sejre, en uafgjort og tre nederlag. 

Meget mere end et mentalt problem

Hvad kan denne vaklen i den seneste serie af kampe så skyldes? 

Der florerer som nævnt et mentalt problem, der skal løses så hurtigt som muligt, og allerhelst inden 2018 skifter over til 19. Den sidste måned har afsløret, at så snart modstanderne hælder bolden i rusen, så flyttes kampene for meget over på deres præmisser. Det gav sig senest til udtryk mod Leicester, men også mod Tottenham, Wolverhampton og Brighton har Hazard og co. haft umådeligt svært ved at slå tilbage. Generelt har vi været for nemme at ryste ud af kurs.

Sarri har selv italesat det, og efter det første hjemmenederlag i indeværende sæson i lørdags udtalte han, at en psykolog måske ville komme på tale i forhold til at afhjælpe problemet. Det er helt vildt at tale om mentale issues hos spillere, der har prøvet og vundet SÅ meget. Om ikke andet er det noget, der skal tages hånd om. 

Man kan desværre ikke afgrænse de nuværende udfordringer til et mentalt aspekt. Der ligger også spillemæssige skavanker og blokerer for sejrene og det gode spil. Det er Sarri selvfølgelig klar over, men han har brugt taletiden i pressen på at forsøge at tildække dem med forklaringer om de ovennævnte psykologiske twists i spillet. Om det er klogt eller ej, skal jeg ikke gøre mig til dommer over. 

Lad mig i stedet fremhæve nogle nedslagspunkter omhandlende oplevelserne på grønsværen:

Udtrykket ”one-man team” har vundet mere og mere indpas, når snakken falder på og omkring Chelsea i denne sæson. Desværre. Men realiteterne er bare skruet sådan sammen, at alt for meget succes afhænger af Eden Hazard. På trods af, at han de seneste måneder er blevet mere menneskelig, så har verdens 8. bedste fodboldspiller båret ansvaret på sine skuldre med ni assist og otte mål. Men det offensive spil er – lidt firkantet sagt – blevet for endimensionelt. 

Og det leder mig hen til flere profilers manglende tilstedeværelse. For ”Sarri-ball” kræver 11 præsterende aktører, og det har det mildt sagt knebet lidt med på det seneste. Willian, Pedro, Jorginho og Marcos Alonso for at liste de mest udtalte, har ikke været på toppen. Og når så mange byggesten i den føromtalte filosofi ikke rammer niveau, så lider vi og bliver hurtigt forvandlet til et ordinært fodboldhold. Der er behov for, at disse folk hurtigst muligt genfinder topformen.

Forleden nævnte Sarri ifm. en vurdering af truppens størrelse, at Kanté var hans eneste defensivt orienterede midtbanespiller. Det er sandt, og nu må det også snart være tid til at overveje, om den lille franske terrier overhovedet bliver benyttet korrekt. I min optik ville han få langt mere værdi inde på den centrale position, hvor han ville kunne dække et endnu større område og ligge foran forsvaret og erobre bolde, samtidig med at han ville kunne styrke balancen på holdet. Netop den manglende balance er noget, der har kostet en del. 

Og så til det evindelige emne, som majoriteten af Chelsea-fans rundt om i verden har en holdning til. Skal der investeres i en ny angriber til januar eller ej? 

Jeg håber personligt, at Maurizio skærer en smule ned for cigaretforbruget og i selskab med Marina Granovskaia og bestyrelsen vil tage januarvinduet dybt seriøst. Det er en fornødenhed. Truppen skal slankes fra 28 til 25, men mere presserende bliver det at få en ny tilføjelse til det offensive kavaleri. Et scenarie, hvor Morata lejes ud er ikke utænkeligt, og så skal man have fundet den store lup frem. For det er ikke nemt, når verdensklasse 9’ere er en mangelvare. 

Sarri har talt varmt om sin tidligere forward Gonzalo Higuain som en midlertidig løsning, men det dufter lidt for meget af endnu en angriber, der har overstået sine velmagtsdage.

Fan af Hazard som falsk 9’er bliver jeg nok aldrig, men det er også en option, Sarri arbejder med på den lange bane. Nu må vi se, hvad der kommer til at ske. 

Lad mig for øvrigt lige understrege; Decideret dystert er det ikke at være Chelsea-tilhænger for tiden, for succeshistorier har der også været mange af for den nye dirigent på sidelinjen. Navnligt virker det til, at fansene har taget Sarri godt til sig, og det er en ret fundamental forudsætning for at opnå succes. På banen har Kepa Arrizabalaga vist sig at være en god investering, og tillige er en af klubbens egne talenter virkelig begyndt at blomstre i skikkelse af Ruben Loftus-Cheek. 

Hvorom alting er, så er Chelsea lige nu den svageste gæst oppe i det fine selskab, men det kan hurtigt ændre sig, når de defekte dele får en overhaling. Tottenham er flyvende og har sat i sprint mod ligaens to førerhunde, så det bliver efter al sandsynlighed et hundeslagsmål imellem Chelsea og Arsenal om den sidste fod indenfor i top 4. 

Det kan nemt vise sig som en vanskelig mission, særligt fordi Chelsea i anden halvdel af sæsonen har udsigt til at skulle møde både Livepool, Manchester City, Arsenal og Manchester United på udebane. Og man kan desværre heller ikke udelukke, at de røde djævle nu kommer buldrende og vil forsøge at penetrere sig ind i det sjove selskab. 

Håbet om succes både nu og i fremtiden lever nu trods alt stadig i mig. Chelsea FC virker til at være i gode hænder. 

Og nu er vi tilbage, hvor vi startede. Et essentielt skridt på vejen mod at blive Europas stærkeste er slet og ret at slutte denne sæson i top 4. Det vil blåstemple Sarris projekt, lade de positive vinde blæse videre og kunne tiltrække nødvendige forstærkninger til sommer. Det starter i morgen mod Watford på Boxing Day. 

Med ønsket om en glædelig jul. 

KTBFFH!

Martin Kring er journalist og tidligere tilknyttet Discovery, herunder 6’eren og Canal 9. Han er desuden medvært på Chelsea Support Danmarks podcast Romans Disciple. Følg ham på Twitter her.