Hvem bliver Chelseas nye tekniske direktør?

2302

Det flyver rundt med rygter om, hvem der skal overtage posten som teknisk direktør i Chelsea efter Michael Emenalo. Jakob Genz giver her et overblik over sagen – og et bud på, hvem der sætter sig i det omdiskuterede sæde.

Da Michael Emenalo i sidste uge, efter ti år i klubben, trak sig som teknisk direktør i Chelsea kom det ikke som den store overraskelse for klubbens ejer Roman Abramovich. Emenalo havde nemlig allerede luftet tanken om mere tid sammen med sin familie (hvilket indtil videre er den officielle forklaring på hans opsigelse) på sommerens pre-season tour i Kina og Singapore.

Ikke desto mindre har Emenalos beslutning gjort ondt på Abramovich. Den 52-årige nigerianer var nemlig ikke bare en af hovedarkitekterne bag Chelseas berømte (og berygtede) scouting- og akademiprogram, men også en af Abramovich’ allernærmeste og mest fortrolige rådgivere.

Derfor har den 51-årige russer også flere gange i løbet af efteråret – og under fire øjne – forsøgt, at få Emenalo til at ombestemme sig. Også selvom den nu forhenværende tekniske direktør (med rette) har været en omdiskuteret én af slagsen.

Ikke mindst i sommerens transfervindue, hvor Emenalo hverken formåede at lande aftaler med Lukaku, Oxlade-Chamberlain, Sandro eller Barkley, der alle ellers var på manager Antonio Contes lange ønskeliste.

Men faktisk har Michael Emenalo været en omdiskuteret figur lige siden han kom til klubben i 2007, hvor Chelseas daværende Director of Football og Abramovich’ personlige ven, Avram Grant, valgte at ansætte Emenalo som såkaldt Opposition Scout.

Emenalo og Grant kendte hinanden fra deres fælles tid i israelske Maccabi Tel Aviv, hvor Emenalo på tærsklen til 00erne spillede 43 kampe under Grants vinger. Og da Grant, efter et vikariat som manager i kølvandet på den første fyring af José Mourinho blev bedt om at forlade Chelsea i 2008, blev Emenalo hængende på Stamford Bridge. Først som assistenttræner og fra 2011 som teknisk direktør.

Og hvorfor er det så vigtigt at få med i historien om Emenalos farvel til Chelsea? Fordi det peger i retning af, at Emenalos kommende afløser givetvis bliver et menneske, der på en eller anden måde står Abramovich nær. Direkte eller via en ven. For det er sådan russeren trives bedst. Fortrolighed, loyalitet og respekt slår til hver en tid dét, der står på CV’et, når det kommer til at lukke folk ind i inderkredsen. Se bare på Marina Granovskaia, der i skrivende stund fungerer som Chelseas tekniske direktør indtil der findes en permanent løsning.

Kvinden, der fixer
Granovskaia er nemlig på mange måder et kerneeksempel på dét Abramovich opfatter som en uundværlig nøglemedarbejder, ligesom hun er et sindbillede på hvordan man bliver det.

Granovskaia har nemlig arbejdet sig op igennem Abramovich’ forretningsimperie. Fra bund til top. Først som ambitiøs og hårdtarbejdende praktikant i oliefirmaet Sibneft, dernæst som nådesløs nøglefigur i Millhouse Capital (der varetager Abramovich’ økonomiske interesser i England) og siden 2014 har hun fået større og større magt i toppen af Chelseas magtpyramide.

Granovskaia er det, man kalder for en fixer. Hun løser (tit og ofte problematiske) opgaver, store som små, ikke mindst på transfermarkedet, hvor hun tidligere har stået bag kontraktunderskrivelser med prestigenavne såsom Fernando Torres og Diego Costa, mens hun også har været grunden til, at Mourinho sagde ja til en second term på Stamford Bridge, ligesom hun var arkitekten bag ansættelsen af Conte.

Og netop Granovskaias evner til at forhandle store aftaler på plads er grunden til at Abramovich nu har indsat hende i rollen som Emenalos midlertidige afløser. En rolle, som hun meget vel kan få på permanet basis.

For selvom navne som Leonid Slutsky, Luis Campos, Didier Drogba og Gianfranco Zola de seneste dage har været nævnt som Chelseas fremtidige tekniske direktør, så falder man på ingen måder ned af stolen, hvis Granovskaia ender med at blive den, som pilen peger på.

For Abramovich synes at værdsætte den 42-årige russisk-canadiske kvinde højere end noget andet medlem af hans inderkreds. Og med god grund; for Granovskaia omtales i dag nemlig som den mest magtfulde kvinde i moderne fodbold. Og hvem vil ikke have hende på lønningslisten? Især når man selv har skabt hende?!

Dét, der alligevel taler imod et valg af Granovskaia (der i øvrigt var kvinden bag Chelseas sponsoraftale med Nike, som hvert år frem til 2032 vil overføre i omegnen af 60 millioner engelske pund til Abramovich’ klubkonto) til posten som tekniske direktør er dog det faktum, at hun i forvejen har rigeligt at se til.

Ind med kransekagen
Derfor er det også en nærliggende tanke, at Abramovich’ valg ender med at falde på noget, der kunne minde om en kransekagefigur i hænderne på Granovskaia. Spørger man eksempelvis den engelske avis The Times, så er førnævnte Campos – den 53-årige portugiser, der som tidligere chef i franske Monaco spottede og skrev under med navne som Kylian Mbappe, Thomas Lemar og Benjamin Mendy – lige nu øverst på (kransekage)listen.

Spørger man derimod NordicBets Chelsea-kilder, hvoraf den ene er på Abramovich’ lønningsliste, så staves Zola med store bogstaver. Det forunderlige ved selv de mest pålidelige Chelsea-kilder er dog, at selv de ikke for alvor ved noget.

For i sidste ende er det Abramovich (og Granovskaia), der træffer beslutningen og tit og ofte rådfører de sig ikke med andre end dem selv undervejs i beslutningsprocessen. Så lad os begrave spekulationerne, afvente det nye navn på posten og i stedet se på Emenalos farvel gennem manager Contes briller.

For selvom Conte i kølvandet med på Emenalos opsigelser har været ude i pressen og takke for et godt og konstruktivt samarbejde, så hersker der ingen tvivl om, at Conte har klappet en anelse i sine hænder, da nyheden om Emenalos farvel landede på hans skrivebord (Et skrivebord, der i øvrigt står i et rum, som ligger lige over for det lokale på Cobham, hvor Emenalo udførte sit kontorarbejde og skrev hans opsigelse.).

For Conte har i det seneste måneder nemlig ikke været tavs omkring frustrationen over sommerens skuffende transfervindue, der på ingen måder, ifølge Conte, har gjort hans holds igangværende titelforsvar nemmere. Chelseas førsteholdstrup mangler simpelthen både bredde på bænken, nyt kvalitetsblod på banen og dermed flere muligheder på taktiktavlen.

Alligevel er det lykkedes Conte, at placere Chelsea i den gruppe af forfølgere, der i dag – godt og vel en tredjedel inde i sæsonen – indædt jagter Pep Guardiolas Manchester City, der som ubesejrede og med forspring på hele otte point ned til Mourinhos United på andenpladsen angriber Premier League-trofæet fra spids.

Jakob Genz er cand. mag. i kultur og formidling med speciale i sport, kultur og medier. Han er skribent på NordicBet Blog, som denne klumme er udgivet i samarbejde med.