Danskere i Chelsea

 

Nils Middelboe (1913-1923)

Nils Middelboe blev født d. 5. oktober 1887 – 21 september 1971.

Middelboe familien, var lidt af en gave til dansk fodbold i sin tid. I 1908, da dansk fodbold havde sin guldaldertid, spillede ikke bare Nils, men også hans to brødre: Einer og Kristian Middelboe, på et udvalgt Kbh hold, mod Berlin. I de følgende år, er deres navne nævnt i forbindelse med betydningsfulde kampe. Efter fodbolden arbejde de i klubledelser og for dansk boldspils administration.

Nils er dog den af brødrene der har opnået mest succes som fodboldspiller.
Han kom til Chelsea FC tilbage i 1913, som den allerførste udenlandske spiller nogensinde, at optræde for Chelseas førstehold.
“The Great Dane” som han senere hen er blevet kaldt, havde allerede succes inden han kom til England. Han havde to gange vundet olympisk sølv, i henholdsvis 1908 og 1912. Hvor han i 1908 i olympiaden, blev den første målscorer nogensinde i en olympisk turnering, og den første målscorer nogensinde for det danske landshold.

I Chelsea var Nils ikke som alle de andre professionelle fodboldspillere, han ønskede nemlig ikke at være professionel. Han havde istedet et fuldtidsarbejde ved siden af Chelsea karrieren, hvor han så spillede som amatør på førsteholdet. Det var b.la. grundet dette job som bankmand, at han var nødt til at flytte fra Danmark til London.

Alligevel, blev Nils Middelboe i hans debut udråbt som kaptajn for holdet, og blev hermed den første udenlandske spiller i England, til at at bære anførerbindet.

I de 10 år Nils, var i Chelsea nåede han i alt op på 175 divisionskampe for klubben, inden han stoppede i klubben. For at spille et par år i amatørklubber, inden den aktive karriere blev stoppet og foredrags vejen blev valgt i stedet.

En sjov historie om hvor stor Nils var dengang i Chelsea, kommer fra han nevø Ulrich Middelboe:

“En dag tog jeg en taxa i London, under anden verdenskrig, men jeg havde ikke nok penge til at betale. Så jeg gav ham mit navn. Hvortil chaufføren spurgte, om jeg havde noget med Nils at gøre. Jeg svarede ja, og derefter, nægtede chaufføren at blive betalt.”

Måske var Nils Middelboe danmarks første superstjerne, og så gør det jo ikke noget at han valgte at spille for Chelsea FC.

Jakob Kjeldbjerg (1993-1996)

Jakob Kjeldberg blev født d. 21 oktober 1969.

Inden han kom til Chelsea FC, spillede han i de danske klubber Holstebro IF  og Viborg FF, herefter flyttede han til en af topklubberne i Danmark Silkeborg IF, som senere hen gav ham debut  på landsholdet, som var nyslåede europæiske mestre.

Kjeldberg skiftede til Chelsea forud for 1993/1994 sæsonen, hvor han blev købt for 485,000 pund. Han fik sin debut i den anden kamp i sæsonen, hvor han blev den kun anden dansker til at spille for klubben, næsten 80 år efter, Chelsea legenden Nils Middelboe.

Kjelberg fik etableret sig selv som en regelmæssig starter, og var da også i startopstillingen til FA Cup finalen i 1994.
Desværre var skader en stor del af hans Chelsea karriere, og i en kamp i sæsonen 1994/1995, fik han en skulder revet af led i en FA Cup kamp mod Millwall, halvvejs igennem sæsonen.
Efter denne skade, nåede han kun 3 kampe mere for klubben. Den sidste kamp var i en hjemmekamp mod Aston Villa, hvor han igen blev skadet.
Han blev i klubben for to år mere, for at prøve at komme tilbage på banen, men hans skader havde ødelagt hans karriere, og han blev tvunget til at trække sig tilbage i 1997 i en alder af bare 28 år.

Brian Laudrup.jpg

Brian Laudrup (1998-99)

Brian Laudrup blev født d. 22 februar 1969

Der kan ikke være nogen tvivl om, at Brian Laudrup, er en af danmarks allerbedste fodboldspillere igennem tiden. Dette var formentligt også grunden til at Gianluca Vialli i 1998, skrev under med Brian, på en fri transfer fra Rangers, hvor han havde opnået stor succes.
Brian skulle være den sidste brik i puslespillet, i det nye Chelsea, hvor der skulle spilles underholdende fodbold og gås efter titlen.

Laudrup fik sin debut som indskifter, i den Europæiske Super Cup, hvor Chelsea slog Real Madrid i Monaco.
Hans ligedebut, kom i kampen efter, i 0-0 kampen mod Arsenal, hjemme på Stamford Bridge.
Laudrup fik herefter plads i startopstillingen, i Chelseas forsøg på at genvinde Europa Cup Winners titlen, hvor den første modstander var svenske Helsingborg. Men selvom Brian fik tilkæmpet sig et frispark, hvorefter Frank Leboeuf scorede, blev han heftigt kritiseret af Chelseas fans, for at smide sig hele tiden.

Denne kritik fortsatte gennem hans korte karriere i Chelsea. Hans sidste kamp kom i anden runde af Europa Cup Winners turneringen, mod hans kommende klub, danske FCK. Efter kampen udtalte Laudrup nemlig at han ville forlade Chelsea, til fordel for FCK. Denne transfer betød så at Bjarne Goldbæk, ville gå den anden vej, fra FCK – Chelsea i en byttehandel.

Brian rykkede så til FCK, hvor han kun spillede i lige godt 8 måneder, inden han flyttede til hollandske AJAX, hvor han sluttede sin aktive karriere.

11th November 1998

Bjarne Goldbæk (1998-2000)

Bjarne Goldbæk blev født d. 6. oktober 1968.

Bjarne kom til Chelsea i november 1998, hvor han indgik i en byttehandel med Brian Laudrup, som sendte ham til FCK og Bjarne til Chelsea.

Bjarne gjorde et stort indtryk i sin Chelsea ankomst, men var ikke bedste venner med daværende Chelsea manager Vialli. Som prøvede at sende ham på låneophold, til henholdsvis Nottingham Forest og Birmingham City. Dog har Bjarne selv udtalt, at han ingen kontroverser havde med Vialli.

I alt nåede han op på 40 kampe for Chelsea, hvoraf han scorede  fem mål.

Hvis du selv vil høre lidt om Bjarnes karriere i Chelsea, kan det anbefales at høre Chelsea Support Danmarks interview med ham på: http://chelseafan.dk//true-blue-bjarne-goldbaek/

Jes Høgh (1999-2001)

Jes Høgh blev født d. 7 maj 1966.

Han kom til Chelsea i 1999, hvor i han spillede to sæsoner, og nåede op på 17 ligakampe i alt.

Jes,var købt ind til Chelsea, primært til brug som back-up for spillere såsom Marcel Desailly og Frank Leboeuf.
Han var med til at vinde FA Cuppen i 2000.

Jes’ karriere i Chelsea, blev desværre spoleret i marts 2001, hvor han fik en alvorlig ankelskade. Denne skade betød dog ikke bare at han måtte stoppe i Chelsea, den betød enden på hele hans fodboldkarriere.

Jesper Grønkjær.jpg

Jesper Grønkjær (2000-2004)

Jesper Grønkjær blev født d. 12 august 1977.

Han spillede i Chelsea fra 2000 – 2004. Hvor han nåede op på 119 kampe og 11 mål.

Grønkjær kom til Chelsea i oktober 2000, hvor han blev købt for 7.8 millioner pund. Hvilken dengang, gjorde ham til den dyreste danske fodboldspiller.
Han var dog desværre skadet i starten af sin karriere, hvilket betød at han først fik sin debut d. 28 januar 2001, i en FA Cup kamp ude mod Gillingham, hvor han scorede to mål.

Grønkjær var igennem hele sin Chelsea karriere plaget meget af skader, hvilket var til store frustration for Chelsea manager Claudio Ranieri og Chelsea fans. Men da han var på toppen, var han en dygtig spiller, som altid var frisk på en udfordring og en konstant trussel mod modstandernes forsvar.

Grønkjærs tid i Chelsea vil bedst blive husket for ét bestemt mål. Et mål til 2-1 som han scorede mod Liverpool, i 2002/2003 sæsonens sidste kamp, som sikrede Chelsea fjerdepladsen i ligaen og hermed kvalifikation til Champions League sæsonen efter.
Dette mål er i dag blevet kaldt “Billion pound målet” Da det siges at være det mål,der gjorde at den russiske rigmand, Roman Abramovich, valgte at købe og overtage Chelsea FC.

Grønkjær spillede herefter en del kampe i sæsonen 2003/2004, hvor han lavede vigtige mål, eksempelvis mod Monaco i Champions League semifinalen. Dog blev Chelsea alligevel sendt ud 5-3 samlet.
Grønkjær sluttede sin karriere i Chelsea i 2004, hvorefter han skiftede til en anden engelsk klub: Birmingham City.

Per Weihrauch (2005-2008)

Per Weihrauch blev født d. 3 juli 1988.

Han kom til Chelsea efter halvandet år i Ajax i 2005.

Det var i sin tid Frank Arnesen, som lokkede Per til Chelsea. Tidligere havde Arnesen forsøgt at lokke ham til Tottenham, da han var ansat der, men der løb Ajax med Weihrauch.

Weihrauch karriere i Chelsea var desværre forpurret af en skade i baglåret, som havde fulgt ham lige siden han kom til Ajax.
Han er blevet opereret i baglåret to gange, og troede i 2007, at nu var alt i orden. Så han kunne give den en sidste skalle i Chelsea.

Starten af Chelsea karrieren i 2005, gik dog godt. Han fik en masse spilletid på Chelseas reservehold i træningskampene. Men op til turneringsstarten, opstod så igen problemerne med baglåret.

Han prøvede i lang tid at komme tilbage til fodboldens verden, men blev i 2008 erklæret fodboldinvalid.

Han har siden da genoptaget sin karriere i KB boldklub.

Mortennielsen300x200.png

Morten Nielsen (2006-2009)

Morten Nielsen blev født d. 24 februar 1990.

Han kom til Chelsea FC i 2006 fra FC København.

Morten er en stor dreng, både i højden og kropsbygningen. Derfor passede han perfekt ind i Chelseas 4-3-3 system, som var systemet der blev anvendt på Chelsea akademi dengang.

Hans debut sæson for klubben, gik godt, han vidste stor fysisk udvikling og scorede også nogle mål.
Da reserveholdet i sæsonen 2007/2008 manglede en angriber, var det Mortens chanche for at gå ind og bevise sit værd. Desværre lykkedes dette ikke, og han brugte mere tid på klubben u-18 hold, end på reserveholdet.

I sæsonen 2008/2009 tilbragte Morten anden halvdel af sæsonen, udlånt til svenske Landskrona BoIS. Hvor han endte med at blive, efter hans kontrakt udløb med Chelsea samme sæson.

Andreaschristensen300x200.png

Andreas Christensen (2012-nu)

Andreas Christensen blev født d. 10 april 1996.

Han kom til Chelsea FC fra Brøndby IF i begyndelsen af 2012.

Andreas’ Chelsea karriere, begyndte lidt sent, da den i starten var forpurret af mange landsholdskampe for de danske ungdomslandshold.

Men Andreas tog revanche i klubben i sæsonen 2012/2013, hvor han imponerede som styrmand i midterforsvaret for Chelseas u-18 hold. Hvilket også have ham debut på u-21 holdet, i en alder af bare 16 år.

Andreas havde spillet så imponerende flot og sikkert i midterforsvaret, at han var inde i overvejelserne om at blive brugt som nødsituation for Chelseas førstehold i en Liga Cup kamp mod Leeds United.
Selvom han ikke kom med til denne kamp, var han alligevel i sæsonens sidste kamp mod Everton, at finde på bænken, hvor han fik tildelt trøje nummer 32.

Herefter drog han med Chelseas førstehold, på USA tur, hvor han fik fuld tid, i begge kampe mod Manchester City, og høstede stor ros fra blandt andre David Luiz.

Andreas Christensen kan meget vel være den første dansker i lang tid, som virkelig slår igennem på Chelseas førstehold, og får etableret sig på holdet. Vi håber meget det kommer til at ske, og glæder os til at følge hans udvikling.