Chelsea transfer-analyse: From Russia with love

3256

Jakob Genz er cand. mag. i kultur og formidling med speciale i sport, kultur og medier. Han er skribent på NordicBet Blog, som denne klumme er udgivet i samarbejde med.

Chelseas Marina Granovskaia får travlt i det kommende transfervindue. For der er både en spansk dobbelt-flirt, en brasiliansk forsendelse og en italiensk ønskeliste, der skal gå op i en højere russisk enhed, skriver Jakob Genz.

Det er snart seks uger siden, at Michael Emenalo valgte at gå af som Chelseas tekniske direktør. Dermed ligner Marina Granovskaia, der – samme dag som Emenalos opsigelse dumpede ned på Roman Abramovich’ skrivebord – blev indsat som midlertidig varetager af posten, da også mere og mere en permanent løsning.

Derfor bliver det også Granovskaia, der mere end nogen anden i Abramovich’ inderkreds kommer på overarbejde i det kommende transfervindue. Og selvom Granovskaia gang på gang i årenes løb har (be)vist sit værd på det globale transfermarked, hvad enten det har været i forbindelse med højtprofilerede managers eller ombejlede spillere, der har skulle lokkes til at skrive under på en fremtid på Stamford Bridge, så bliver januar måneds transfervindue ikke en let opgave.

Der er kontrakter, som meget gerne skal forlænges. Der er spillere, der måske skal sælges. Og så er der en ønskeliste skrevet af manager Conte, der på en eller anden måde skal gå lige op med det beløb, som Abramovich har valgt at afsætte til overgangssummer og løn- og bonuspakker.

Real Madrid ringer

En af de spillere, som Granovskaia skal forsøge at få til at skrive under på en ny kontrakt er Eden Hazard. Den 26-årige belgier har godt nok først kontraktudløb om to og halvt år, men som altid, når der åbnes et transfervindue, så synes den ene europæiske storklub efter den anden at stå i kø for at overtage rettighederne til hans arbejdskraft.

I hvert fald, hvis man skal tro på rygterne, hvor navnet Real Madrid flere gange er blevet sat i forbindelse med Hazard de seneste måneder. Rygter, som Hazard selv, trods en udtrykt tilfredshed med livet i Chelsea, ikke ligefrem har været med til at begrave:

“Alle kender til min respekt for Zidane som spiller, men også som manager. Jeg ved ikke, hvad min karriere bringer i fremtiden. Men det ville helt sikker være en drøm at spille under Zidane,” sagde Hazard, ifølge Sky Sports til tyske RTL i sidste måned.

En anden af Chelseas nøglefigurer, Hazards landsmand Thibaut Courtois, har heller ikke ligefrem lagt skjul på, at et skifte væk fra Stamford Bridge er en mulighed. Målmandens begrundelse går dog ikke på beundring for andre, men derimod på savn. Courtois, der som bekendt tidligere har været udlejet til Atletico Madrid, er nemlig skilt fra sin kone, der i dag bor i netop Madrid med deres to børn.

Læs også: Christensen en af de mest pasningssikre spillere i Premier League

Trods fortiden hos Los Rojiblancos, så er det naboerne, Los Blancos, der eftersigende ser Courtois som den ideelle mand mellem stængerne i tiden, der kommer:

“Jeg elsker mine børn og når jeg savner dem, så begynder jeg selvfølgelig at overveje om jeg skulle spille i Spanien de kommende år,” erkendte Courtois således i et interview med The Evening Standard tidligere på ugen.

Luiz væk igen?

Men som nævnt, så er det ikke blot eventuelle kontraktforlængelser, som Granovskaia skal forholde sig til. Måske skal der også sendes spillere væk fra Stamford Bridge. Og her er David Luiz ikke overraskende et godt bud på en afgang i det kommende transfervindue.

I hvert fald står – ja, gæt engang – Real Madrid, ifølge The Telegraph, fortsat i kulissen og vifter med en kontrakt, alt imens Luiz bevæger sig længere og længere væk fra Contes foretrukne flok af spillere. Og det gør han selvfølgelig fordi danske Andreas Christensen fortsat imponerer på positionen mellem Gary Cahill og Cesar Azpilicueta i bagerste forsvarskæde.

Men også fordi forholdet mellem Luiz og Conte er blevet testet flere gange de seneste måneder. Historierne, som stort set samtlige engelske medier har bragt, går blandt andet på, at Luiz – sideløbende med en række små og store skadesperioder – har stillet spørgsmål ved Contes taktiske dispositioner og holdudvælgelse, ligesom brasilianeren, ifølge Conte, har underpræsteret til træning.

Go-go-Golovin?

Sidst, men ikke mindst, så skal Granovskaia også bruge det kommende transfervindue til, så vidt det er muligt, at skrive under med spillere fra den ønskeliste, som Conte vifter med i hånden og som Abramovich, hvis han vil, skal betale for.

Franske AS Monacos Thomas Lemar er lige nu det mest iøjenfaldende navn, der florerer på rygtebørsen, som værende på vej til Chelsea. Det samme siges det knap så iøjenfaldende navn, Ross Barkley, at være. Og så er der de navne, der hos de fleste slet ikke får en klokke til at ringe.

Tag for eksempel navnet Golovin. Og nej, der tænkes ikke på månekrateret opkaldt efter den amerikanske raketingeniør Nicholas E. Golovin. Der tænkes derimod på CSKA Moskvas 21-årige midtbanespiller Alekandr Sergeyevich Golovin.

Og selvom han måske ikke står øverst på hverken Contes eller Abramovich’ ønskeliste (og derfor heller ikke på Granovskaias to-do-liste), så er Golovin alligevel en god historie.

Golovin er født og opvokset i den sibiriske mineby, Kaltan, der selv i Sibirien betragtes som værende et sted, der ligger langt væk fra alting.

Se også: Video: Portræt af Azpilicueta – lederen, der altid vil vinde

Langt størstedelen af byens 20.000 indbyggere arbejder i minen, men allerede som 5-årig meddelte Golovin sin far, at han ikke ville gå i ‘byens fodspor’ og blive minearbejder, men at han derimod ville være professionel fodboldspiller.

Golovins helt store forbilleder som ung var Zinedine Zidane, men også Chelseas tidligere midtbanespiller Alexey Smertin. Og hvorfor så Smertin? Fordi han var russer? Ja, men også fordi Smertin er født i Barnaul, der ‘kun’ ligger cirka 300 kilometer fra Kaltan og som ligeledes siges, at ligge langt væk fra alting. Og hvis Smertin kunne tage turen fra Sibirien til Premier League, så kunne Golovin også.

Navnet er Slutsky

Det er ikke meget mere end en håndfuld år siden, at Golovin sad på udskiftningsbænken på det sibiriske akademi, Leninsk-Kuznetsky, men da Golovin endelig fik chancen, så leverede han på så højt et niveau, at han året efter blev udtaget til at være en del af et sibirisk talenthold, der skulle deltage i en turnering i Kreml.

Og her præsterede han (igen) på et så iøjenfaldende højt niveau, at en scout fra CSKA Mosvka tog kontakt til ham. Resten er historie. Og så alligevel ikke. For der er en lille

interessant krølle på historien om Golovin. Et twist, der også er med til at forklare, hvorfor Chelsea lige nu siges, at være interesseret i at skrive kontrakt med Golovin.

Mens russiske klubber har ry for at være nærige med at give unge spillere chancen, så var CSKA Moskvas daværende manager, Leonid Slutsky, af en anden opfattelse.

Derfor gav Slutsky i 2015 debut til den dengang blot 18-årige Golovin og tre måneder efter valgte Fabio Capello at indlemme Golovin i sin russiske landsholdstrup. Og selvom Capello senere blev fyret, så kom Golovin alligevel med til EM 2016. For dér var det nemlig Slutsky, der var landstræner.

Slutsky?! Jeps, Abramovich’ nære ven, ham, der har været indlogeret på Stamford Bridge, mens han først studerede engelsk fodbold på sidelinjen og sidenhen arbejdede for Hull, og sidst, men ikke mindst, den selv samme Slutsky, der var inde i billedet til at tage over efter Emenalo.

Mon Slutsky har haft en snak med Abramovich, der i øvrigt er tidligere storsponsor af CSKA Moskva?

Alsidig terrier

Men tilbage til Golovin. For hvad er han egentlig for en spiller? Læser man ESPNs beskrivelser, så omtales Golovin som en alsidig midtbanespiller, der med et sind som en terrier, hurtige fødder, en kvik spilforståelse arbejder fra boks-til-boks.

Og så er han teknisk stærk, hvilket måske skyldes futsal-tiden tilbage i Sibirien og selvom han var klejn som knægt, så er der i dag kommet så mange muskler på kroppen, at han også kan gøre sig gældende rent defensivt.

Men kan han gøre sig gældende i Premier League? På et hold, som Chelseas? Det mener flere af hans holdkammerater i CSKA Moskva, heriblandt Vasily Berezutsky, der omtaler Golovin som den bedste, unge spiller i Rusland lige nu og som ingen problemer vil have med at blive en del af de forsvarende engelske mestre.

Vi får se, hvad der kommer ind af januar måneds transfervindue. Sikkert er det, at Granovskaia får noget at se til. Dog er det de færreste, der i denne søde rygte-tid for alvor ved, hvad der står på hendes to-do-liste.