Chelsea: Romans kvinde og Contes fortid

2446

Marina Granovskaia, der er fixer for Roman Abramovich, skal hente Antonio Conte til Stamford Bridge, men kan hurtigt blive tvunget til at fyre ham igen på grund af hans fortid.

Marina Granovskaia anses for at være den mest magtfulde kvinde i den moderne fodboldindustri. Hun er fixer med speciale i rekruttering og har siden 1997 været en betydningsfuld figur i Roman Abramovich’ forretningsimperium.

Først som menig medarbejder i olieselskabet Sibneft (i dag Gazprom Neft, red.) og sidenhen som administrator i Millhouse Capital, der med kontor i London varetager samtlige af Roman Abramovich’ økonomiske aktiviteter og i 2010 fik hun en plads i Chelsea FCs bestyrelse.

Marina Granovskaia har siden fyringen af José Mourinho tilbage i december måned været på jagt efter en permanent person i det managersæde, som Guus Hiddink lige nu vikarierer i med succes.

Blandt dem – som den russisk-canadiske kvinde med det mørkebrune hår, de sortgrønne øjne og lange, smalle fingre har haft samtaler med – er italienske Antonio Conte, som alverdens medier de seneste dage har udråbt som favorit til jobbet.

Læs også: Officielt: Chelsea forlænger med Loftus-Cheek

Rygter vil, at han allerede i den kommende uge vil skrive under på en 3-årig kontrakt med Chelsea FC, som endda, eftersigende, vil træde i kraft med mere eller mindre øjeblikkelig virkning og ikke først til sommer, hvor Guus Hiddinks kontrakt udløber og hvor Antonio Contes forpligtigelser som italiensk landstræner ligeledes ophører.

Men ingen ved reelt, hvad der sker i kulisserne, når Marina Granovskaia fixer opgaver for Roman Abramovich. For selvom hun er anelse mere synlig i offentligheden end hendes stort set usynlige chef, så er diskretion en æressag for Marina Granovskaia. Hun trives bedst under radaren, hvor hun med intelligens, gode talegaver og en veludviklet charme løser de tildelte opgaver.

Det var Marina Granovskaia, som tilbage i 2011 fik lokket Fernando Torres til at skifte Liverpool ud med Chelsea, ligesom det også var hende, der i direkte duel med andre af fodboldens gigantklubber fik overtalt Diego Costa til at bytte Atletico Madrid og Vicente Calderón ud med Chelsea FC og Stamford Bridge forrige sommer. Marina Granovskaia var i øvrigt også kvinden, der overbeviste José Mourinho – og ikke mindst Roman Abramovich – om, at han i 2013 skulle vende tilbage og tage endnu en periode som træner hos The Pensioners.

Hvis Marina Granovskaia ender med at lande en aftale med Antonio Conte, tegner der sig en interessant fremtid for Chelsea. Både på og uden for banen.

“Det er dog ikke kun en detaljens mand med ild i øjnene, gode lederegenskaber og en hang til dybtliggende playmakere, som Marina Granovskaia er i gang med at skaffe til Stamford Brigde.”

Antonio Conte indstillede sin aktive karriere tilbage i 2004 efter 13 år og 296 kampe for Juventus. Den Gamle Dame var også stedet, hvor han syv år senere og frem til 2014 peakede som cheftræner med blandt andet tre italienske mesterskaber. De sidste to år har han som sagt varetaget rollen som italiensk landstræner, hvor holdet blot har tabt én enkelt kamp i de seneste 18 måneder og derfor skal spille EM til sommer i Frankrig.

I sin selvbiografi fra 2013, Jeg tænker, derfor spiller jeg, skriver Andrea Pirlo, der var med til at vinde de tre italienske mesterskaber i Juventus sammen med Antonio Conte, at den 46-årige manager hverken er ’en guru’ eller ’en magiker’, men derimod ’en detaljens mand, der er allergisk overfor fejl’ og som drives af utæmmelig vildskab. Andrea Pirlo gengiver i bogen Antonio Contes første brandtale i rollen som cheftræner for Juventus:

-I har brug for den samme vrede, som min. I skal stoppe med at spille som lort. Hver og én af jer har spillet dårligt, de seneste sæsoner. Hank op i jer selv og vær Juventus igen. Det er ikke en højlig forespørgsel, men en ordre, en moralsk forpligtigelse. Det er egentlig ganske simpelt. Alt hvad I skal gøre er, at følge mig.

Det lyder som en tale, som også José Mourinho kunne have holdt. Og på mange måder minder de to managers også om hinanden. De kan begge balancere imellem at være striks diktator og socialistisk krammedyr, ligesom de begge evner, at få store egoer til at smelte sammen til stærke kollektiver. Og så er de begge i besiddelse af en stor taktisk forståelse.

Læs også: Gladbach vil slå egen transferrekord for Christensen

I Juventus praktiserede Antonio Conte både en 3-5-2, 5-3-2, 4-4-2, 4-5-1 og 4-4-2 formation. Alt afhængig af de spillere, han havde til rådighed samt den modstander, der var i vente. Men kaster man et blik på den defensive midtbane, finder man en afgørende forskel på José Mourinho og Antonio Conte.

Førstnævnte sværgede til defensiv og central midtbane bestående af en 6’er flankeret af en 8’er. Nemanja Matic og Cesc Fabregas. Antonio Conte ynder derimod at trække sin 10’er tilbage fra fronten, skærme ham af med to hårdtarbejdende boks-til-boks-typer, og lade playmakeren udfylde rollen i rummet foran forsvaret frem for i smørhullet lige bag forreste angrebskæde. Kort sagt, Andrea Pirlo flankeret af Claudio Marchisio og Arturo Vidal.

Det er dog ikke kun en detaljens mand med ild i øjnene, gode lederegenskaber og en hang til dybtliggende playmakere, som Marina Granovskaia er i gang med at skaffe til Stamford Brigde.

For med Antonio Conte følger også en årelang mistanke om involvering i matchfixing. En mistanke, der blandt andet udsprang af et vidneudsagn fra Fillippo Carobbio, som spillede under Antonio Conte, da han stod i spidsen for Siena i sæsonen 2010/2011.

Antonio Conte er aldrig blevet dømt for at medvirke i matchfixing, men skulle angiveligt have været tilstede, da Sienas ejer, Massimo Mezzaroma, i halvlegen af en kamp mellem Siena og Novara tilbage i 2011, bad sine spillere om bevist at tabe kampen. Antonio Conte fik derfor senere, mens han var ansat i Juventus, tildelt en 10 måneder lang karantæne, der dog endte med at blive reduceret til fire måneder.

Læs også: Chelsea videre i Youth League efter kontroversiel straffesparkskonkurrence

Antonio Contes navn er dog atter sat i forbindelse med matchfixing. Dario Nicolini, journalist hos Sky Italia, har i en ny bog italieneres navn på en liste over i alt 130 personer, der alle indgår i nye undersøgelser af, hvad der egentlig foregik forud, under og efter Sienas sidste kampe i sæsonen 2010/2011. Retssagen begyndte for små fjorten dage siden i italienske Cremona og der forventes først dom i sagen sidst på foråret.

Til den tid har Antonio Conte efter al sandsynlighed skrevet under på en kontrakt med Chelsea FC og skulle det ske, at Antonio Conte bliver dømt for urent trav i tiden som cheftræner for Siena, kan Marina Granovskaia meget vel få en ny opgave udstukket af Roman Abramovich. Nemlig, at skaffe sig af med den mand, som hun siden december – og i særdeleshed de seneste dage – angiveligt har gjort alt for at hente til Stamford Bridge.

Jakob Genz er cand. mag. i kultur og formidling med speciale i sport, kultur og medier. Han har været sportsskribent siden 2010 og er nu klummeskribent på chelseafan.dk. Dette indlæg er også bragt på tribunen.com.